Een ingebouwd zwembad en hoog grondwater kan dat?

16/11/19 | door: Peter Oldhoff

Zwembaden en grondwater zijn meestal geen dikke vrienden. Grondwater is zelfs een belangrijke risicofactor om rekening mee te houden bij het aanleggen van een zwembad. Gebeurt dit niet, dan kan dit leiden tot diverse schadelijke gevolgen, zoals:

  • openscheurende zwembadbodem
  • losraken van tegels of mozaïek
  • water achter de bekleding van een foliebad met plooien tot gevolg
  • beschadiging ingebouwde elektronica zoals jetstream en aandrijving lamellenafdekking
  • opdrijven van het gehele zwembad (zie afbeelding)

In de meeste gevallen zijn dergelijk schades nogal kostbaar om te herstellen. In het ergste geval moet het zwembad als gevolg van grondwaterschade zelfs helemaal afgeschreven worden.

Hoe voorkom je grondwaterschade?

Om grondwaterschade te voorkomen mag het niveau van het grondwater (ofwel: het grondwaterpeil) niet boven het niveau van het water van het zwembad uitstijgen. Als er apparatuur beneden het maaiveld is gemonteerd in een niet waterdichte put of kelder, dan mag het grondwater vanzelfsprekend ook nooit hoger komen dan deze apparatuur.

Zolang het zwembad met water gevuld blijft is er meestal niets aan de hand, maar wanneer het waterpeil in het bad wordt verlaagd (bijvoorbeeld in de winter of voor schoonmaak van het bad)) is het van belang te weten hoe hoog het grondwater staat.

Hoe hoog staat het grondwater in mijn tuin?

Het niveau van het grondwater in uw tuin is nog niet altijd even makkelijk te bepalen. Het grondwaterpeil is namelijk zelden constant en kan snel veranderen door regenval en bemaling. Daarnaast is in Nederland geen enkele bodemsituatie gelijk en de bouwwijze verschilt per bad. Om een idee te krijgen van het grondwaterpeil is het beste om een peilbuis te boren en regelmatig de stand te controleren. Ook geeft de waterstand in sloten of vijvers in de omgeving een indicatie. Tot slot is op de website van uw provincie of gemeente vaak ook meer  informatie over het grondwaterpeil in uw regio te vinden.

Het effect van de bouwwijze van zwembad

De bouwwijze en het materiaal van een zwembad kan de kans op grondwaterschade beïnvloeden. Het is daarom van belang om hier al bij de aanleg van een zwembad rekening mee te  houden. Polyester- en kunststof zwembaden zijn niet zwaar en kunnen makkelijk opdrijven als de grondwaterstand hoger komt dan het waterpeil in het zwembad, maar ook betonnen zwembaden kunnen problemen geven. Bij houten of stalen zwembaden komt al snel de foliebekleding omhoog.

Meestal kan een en ander voorkomen worden met een goed drainage systeem en eventueel bronbemaling tijdens de bouw, maar soms is een goed waterdicht betonnen zwembad met trekpalen de enige oplossing.

Advies nodig?

Pool Consult heeft meer dan 25 jaar ervaring met zwembaden en de deskundigheid in huis om te beoordelen wat er in uw situatie de beste oplossing is. Het kan u veel problemen besparen.

Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Neem contact op >