Zwembad of zwemvijver?

10/12/19 | door: poolconsult

Vraagt u zich af: ‘’Wat kan ik nu het beste kiezen, een zwembad of een zwemvijver?’’ Wij helpen u graag met een vergelijking.

 

Wat is het verschil tussen een zwembad en een zwemvijver?

Een zwembad is een bassin gevuld met glashelder water, dat wordt gefiltreerd en met chemicaliën gedesinfecteerd. De vorm in Nederland is meestal geometrisch. Verder wordt een zwembad meestal ’s nachts afgedekt en vaak voorzien van extra verwarming en verlichting.

Een zwemvijver heeft doorgaans een natuurlijke vorm en wordt voorzien van planten en vaak ook vissen. Natuurlijk vinden daar o.a. kikkers en insecten er ook hun weg. Er wordt geen chloor gebruikt. Naast het zwemgedeelte wordt een moerasgedeelte aangelegd, voorzien van planten die voor een biologische zuivering moeten zorgen. Het water uit het zwemgedeelte wordt soms ook gefiltreerd en voortdurend door het moeras gepompt.

 

Om een goede keuze te maken hebben wij vast een aantal voor- en nadelen van beide opties voor u op een rijtje gezet.

 

Voordelen zwemvijver:

  • natuurlijke- en landschappelijke uitstraling
  • geen chloor

 

Nadelen zwemvijver:

  • vereist een groter oppervlak door het moerasgedeelte
  • kouder water
  • niet altijd even schoon en helder water
  • zorg om de beplanting

 

 Voordelen zwembad:

  • veel warmer water (mits ’s nachts afgedekt) ook zonder verwarming
  • altijd schoon en helder water
  • onderhoud vrij eenvoudig

 

Nadelen zwembad:

  • Chloor of chloorvrije desinfectie apparatuur is noodzakelijk

 

Wat is het verschil in waterkwaliteit?

Hoe warmer het water hoe aangenamer het is om erin te verpozen. Helaas vinden micro-organismen* (algen, schimmels, virussen, e.d.) dit ook en vermenigvuldigen ze zich dan ook razend snel als er geen chemisch- of biologisch evenwicht is. Dit wordt nog versterkt bij een intensief gebruik van het bad. Bij zwembaden wordt van oudsher chloor gebruikt om micro-organismen te bestrijden. Bij warm water en intensief gebruik zal het water in een zwembad dus vaker gecontroleerd moeten worden en extra chloor worden toegediend. Dat vraagt best wel om de nodige aandacht, maar met een automatische dosering heb je daar geen omkijken aan. Bij een zwemvijver kun je niet even iets toevoegen om de biologische werking te verhogen, dus op warme dagen en bij intensief gebruik kan het biologisch evenwicht uit balans raken. Het kan dan enige tijd duren voordat het water weer helder en gezond is. Een groot moerasgedeelte versterkt dan de effectiviteit van het biologische systeem. Wel houdt u natuurlijk altijd de zorg voor de juiste en gezonde beplanting in het moeras.

 

* micro-organismen kunnen o.a. oorontsteking, diarree of erger veroorzaken

 

Heb ik bij een zwembad meer last van een chloorlucht?

Bij een juiste dosering behoeft er rond een zwembad niet of nauwelijks sprake te zijn van een chloorlucht. Tegenwoordig worden ook vaak zoutwatersystemen toegepast en zijn er echter ook goede systemen waardoor minder of in het geheel geen chloor nodig is.

 

Wat is het verschil in prijs?

Het is lastig om hierin een vergelijking te maken. Een eenvoudig zwembad kost ongeveer hetzelfde als een eenvoudige zwemvijver, maar je kunt het qua materiaalkeuze, afwerking en opties voor beide uitvoeringen net zo gek maken als je maar wil. Door de afdekking is een zwembad altijd warmer, maar als dan ook nog flink wordt bij verwarmd, dan kunnen de energiekosten wel oplopen, tenzij verwarmd wordt met zonnecollectoren.

 

Persoonlijke keuze

Bij een zwemvijver kies je voor de landschappelijke uitstraling. Bij een zwembad kies je voor comfort. Wat de beste keuze is voor u ligt natuurlijk aan de omgeving, het materiaalgebruik, de vormgeving en uw persoonlijke smaak.

 

Advies nodig?

Pool Consult heeft meer dan 25 jaar ervaring en de deskundigheid in huis om te beoordelen wat er in uw situatie de beste oplossing is. Wij kunnen u van dienst zijn om het juiste ontwerp te maken dat past bij uw smaak, budget en omgeving.

Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Neem contact op >