Moet een zwembad op heipalen worden gebouwd?

08/10/19 | door: Peter Oldhoff

Vaak bereikt ons de vraag of er palen onder een zwembad moeten. Hier is op voorhand geen eenduidig antwoord op te geven.

Een verzakt zwembad; oorzaken en gevolgen

Zoals voor ieder bouwwerk is een goede fundering ook voor een zwembad van groot belang. Een privézwembad weegt natuurlijk nogal wat, zeker als het gaat om een bouwkundig zwembad van beton en/of metselwerk. Gevuld met water moet je denken aan 40 tot ruim 100 ton. Je wilt natuurlijk niet dat het zwembad na verloop van tijd gaat verzakken. Als een zwembad verzakt kun je er vanuit gaan dit niet gelijkmatig, maar scheef gebeurt. Omdat de waterlijn waterpas blijft, is dit goed zichtbaar. Als gevolg van het verzakken kan er lekkage, gebarsten tegels en/of losgescheurd leidingwerk ontstaan.

De kans dat een zwembad verzakt, wordt bepaald door verschillende factoren:

  • de eigenschappen van de onderliggende grondlagen;
  • de zwembadafmetingen;
  • de constructie van het zwembad;
  • de grondwaterstand;
  • of het zwembad geheel of gedeeltelijk wordt ingebouwd.

Voorkom verzakken met een goede fundering

Gelukkig volstaat in veel gevallen enkel een goede betonnen vloerplaat. We noemen dat ‘funderen op staal’. Er zijn echter er ook situaties waarbij extra voorzieningen getroffen moeten worden, zoals: heipalen, schroefpalen, boorpalen, grondverbetering, bronbemaling of drainage.

Advies nodig?

Pool Consult heeft meer dan 25 jaar ervaring met zwembaden en de deskundigheid in huis om te bepalen er extra voorzieningen nodig zijn en zo ja, welke. Onze constructeur, Robert de Vries, weet alles over zwembaden met betrekking tot de draagkracht van de bodem, eventueel heiwerk, betonconstructies, etc. De kosten voor een dergelijk advies zijn meestal beperkt en in geen verhouding tot de schade die kan ontstaan als een zwembad verzakt. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Neem contact op >